Ιστορικό Συλλόγου

Κιλκίς 2023

Η καταγραφή του ιστορικού της δημιουργίας του Συλλόγου μας το 1967 θεωρείται απαραίτητη και παρουσιάζει στην δικιά μας περίπτωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί υπάρχουν εντυπωσιακά παρασκήνια κατά την δημιουργία του. Έχοντας την ευτυχή συγκυρία να υπάρχει ακόμη εν ζωή ο ιδρυτικός πρόεδρος και Καθηγητής Γναθοχειρουργικής κ. Σωτήρης Χρυσάφης, μάθαμε τα της δημιουργίας και τα αναφέρουμε.

Τη δεκαετία του 1960 το Κιλκίς παρουσιάζει μια πρωτοτυπία, είναι η μόνη πρωτεύουσα Νομού στην Ελλάδα που δεν έχει Οδοντιατρικό Σύλλογο.

Ο λόγος επαγγελματικής φύσεως, εκείνη την εποχή επιτρεπόταν οι οδοντίατροι να εργάζονται μόνο εντός του Οδοντιατρικού Συλλόγου στον οποίο ανήκαν. Επομένως η περιοχή του Κιλκίς η οποία μέχρι τότε ανήκε στον Οδοντιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης δε συνέφερε να έχει το δικό της ξεχωριστό Οδοντιατρικό Σύλλογο παρά να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του Οδοντιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης ώστε να μπορούν να εργάζονται στα χωριά του Νομού μας Οδοντίατροι από τον σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Την εποχή αυτή έρχονται στο Κιλκίς οι πρώτοι Κιλκισιώτες Οδοντίατροι οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τις σπουδές τους στην Κωνσταντινούπολη και μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1955, μετεγγράφησαν στην Αθήνα. Από έναν μεγάλο αριθμό Κιλκισιωτών που ξεκίνησαν τις σπουδές τους ως Οδοντίατροι έρχονται και εγκαθίστανται στις αρχές του 1960 οι συνάδελφοι κ.κ Αγαθόπουλος Ιορδάνης, Ατματζίδου Αλίκη, Αγγελίδης Νίκος ,Θεοδοσιάδης Θεόδωρος, Οργιανέλης Ευάγγελος, Σαρίδης Παναγιώτης, Σικαλίδης Νίκος, Χρυσάφης Σωτήρης και Αντουάν Οκμέν, ο γαμπρός του Αντώνη Χρυσάφη από την Συρία. Στην πόλη του Κιλκίς υπάρχουν την εποχή αυτή εγκαταστημένοι οι Οδοντίατροι Σαραφίδου, Τεμπονέρα, και Χρυσάφης Αντώνης ο οποίος ήταν και ο πρώτος πτυχιούχος Οδοντίατρος που εγκαταστάθηκε στο Κιλκίς, την δεκαετία του 1920.

Το σύνολο των οδοντιάτρων με πρωτοβουλία του κ. Σωτήρη Χρυσάφη αποφασίζει την ίδρυση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κιλκίς.

Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα, η πρώτη συλλογική προσπάθεια των Κιλκισιωτών συναδέλφων μας για να αποκτήσουν επαγγελματική αυτονομία, να προστατέψουν τα επαγγελματικά τους συμφέροντα και να βάλουν ένα τέλος στην ανενόχλητη μέχρι τότε εισροή και οικονομική απομύζηση από τη γειτονική Θεσσαλονίκη.

Φυσικά ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αντιδρά και δημιουργεί προσκόμματα, η αίτηση όμως για τη δημιουργία του συλλόγου κατατίθεται στο Υπουργείο Υγείας και αναμένεται η έγκριση. Οι μήνες περνάνε αλλά η έγκριση δεν έρχεται, περνά χρόνος και καμιά απάντηση.

Ευτυχής συγκυρία, υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας να είναι φίλη του κ. Σωτήρη Χρυσάφη η οποία ψάχνει και βρίσκει την αίτηση κάπου ξεχασμένη, σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί το όλο θέμα.
Η αίτηση έρχεται στην επιφάνεια και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κιλκίς εν τέλει είναι γεγονός το 1967.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρώτο πρόεδρο του Ο.Σ.Κ κ. Σωτήρη Χρυσάφη για τη συνολική του προσφορά και βοήθεια για τη δημιουργία και διατήρηση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κιλκίς αλλά πάνω από όλα για την αγάπη του για αυτόν τον μικρό αλλά υπέροχο τόπο, τον τόπο μας, το Κιλκίς.

Η Πρόεδρος
Παναγιώτα Γκόλιαρη